…jatkoa blogitekstille 16. heinäkuuta 2014.Pikajakeluposti Suomessa tänä päivänäPikalähetykset ovat muuttuneet paljon 1800-luvun lopun pikalähetyksistä, puhumattakaan sulkakirjeistä. Pikajakelua koskevia lähetyslajeja on tänä päivänä paljon ja lähetyksen kulkua voi seurata Internetistä. Yksi uusi ilmiö on pikajakelua varten painetut kuoret, joissa postimaksu on valmiiksi maksettu; tosin niiden edeltäjinä voidaan pitää joissain maissa käytössä olleita pikakorttikirjeitä. Seuraavassa on lyhyt katsaus tämän päivän suomalaiseen pikajakelupostiin.
Kirje pikajakelupostissa ja lentopostissa Helsingistä 14. toukokuuta 1958 Kööpenhaminaan Tanskaan, jonne kirje on saapunut 15. toukokuuta 1958.Pikakirje on kotimaan lähetyslaji, jossa kirje jaetaan vastaanottajalle perusjakelussa seuraavana työpäivänä postitoimipaikkaan jättämisestä. Tietyillä alueilla pikakirjeitä jaetaan myös arkilauantaisin. Arkipyhinä pikakirjeitä ei jaeta. Pikakirjeitä ei voi jättää kirjelaatikkoon. Pikakirjeeseen on kiinnitettävä Exprès-viivakooditarra, lauantaijakelussa lisäksi lauantaijakelusta kertova tarra. Pikakirjeelle on kaksi eri postimaksua: halvempi maksu koskee korkeintaan 250 grammaa painavia kirjeitä ja kalliimpi maksu koskee 251-2000 grammaa painavia kirjeitä. Lisäksi lauantaijakelulle on lisämaksu.
Citypika on kotimaan lähetyslaji, jossa kirje jaetaan vastaanottajalle samana päivänä, mikäli kirje on jätetty postitoimipaikkaan samassa kunnassa kuin mihin lähetys on osoitettu (poikkeuksen tekee pääkaupunkiseutu). Citypika on käytössä tietyillä alueilla pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Citypika päivä -pikakirje jaetaan vastaanottajalle työpäivänä klo 14:ään mennessä, mikäli lähetys on jätetty postitoimipaikkaan klo 10:een mennessä. Citypika ilta -pikakirje jaetaan vastaanottajalle työpäivänä klo 21:een mennessä, mikäli lähetys on jätetty postitoimipaikkaan klo 17:ään mennessä. Citypika-kirjeitä ei voi jättää kirjelaatikkoon. Citypika-kirjeeseen on kiinnitettävä Exprès-viivakooditarra sekä joko Citypika päivä -tarra tai Citypika ilta -tarra. Citypika-kirjeelle on kaksi eri postimaksua: halvempi maksu koskee korkeintaan 250 grammaa painavia kirjeitä ja kalliimpi maksu koskee 251-2000 grammaa painavia kirjeitä.
![]()
Postikortti pikajakelupostissa Mulosta 22. elokuuta 1974 Helsinkiin, jonne postikortti on saapunut 23. elokuuta 1974. Koska kyseessä on Posti- ja lennätinlaitoksen lähettämä virkapostikortti, ei postimaksua ole tarvinnut suorittaa.Yksi vaihtoehto lähettää pikalähetys kotimaassa on käyttää pikakuorta, jossa postimaksu on valmiiksi maksettu. Pikakuori saa painaa korkeintaan 500 grammaa. Pikakuori jaetaan vastaanottajalle perusjakelussa seuraavana työpäivänä postitoimipaikkaan jättämisestä. Kuoria ei voi jättää kirjelaatikkoon. Pikakuoreen on kiinnitettävä Exprès-viivakooditarra sekä täytettävä lähettäjän ja vastaanottajan tiedot.
Exprès-pikakirje on ulkomaille lähetettävä pikakirje, joka toimitetaan monessa maassa vastaanottajalle erillisessä pikajakelussa. Keskimääräinen kuljetusaika Exprès-pikakirjeelle on muihin Pohjoismaihin 2-3 työpäivää, muualle Eurooppaan 2-5 työpäivää ja Euroopan ulkopuolelle 3-8 työpäivää. Mahdollinen tullikäsittely voi pidentää kuljetusaikaa. Exprès-pikakirjeeseen on kiinnitettävä Exprès-viivakooditarra. Exprès-pikakirjeelle on kymmenen eri postimaksua: maksu on riippuvainen sekä kirjeen painosta (korkeintaan 250 grammaa, 251-500 grammaa, 501-1000 grammaa, 1001-1500 grammaa tai 1501-2000 grammaa) että kirjeen osoitemaasta (Eurooppa tai muu maailma).
Toinen vaihtoehto lähettää pikalähetys ulkomaille on käyttää Exprès-kuorta, jossa postimaksu on valmiiksi maksettu. Exprès-kuori saa painaa korkeintaan 500 grammaa. Kuoria ei voi jättää kirjelaatikkoon. Exprès-kuoreen on kiinnitettävä Exprès-viivakooditarra sekä täytettävä lähettäjän ja vastaanottajan tiedot.
Tänä päivänä suomalaisiin pikalähetyksiin kiinnitetään pääsääntöisesti Exprès-viivakooditarra, jollainen on kuvattuna yllä (osakuva Hämeenlinnan sisällä kulkeneesta pikakirjeestä).Ulkomaille on mahdollista lähettää pikapaketti (EMS, Express Mail Service). EMS-pakettien kuljetusaika EU-alueelle on 1-3 työpäivää ja EU-alueen ulkopuolelle 2-8 työpäivää. Mahdollinen tullikäsittely voi pidentää kuljetusaikaa. EMS-paketeissa vaihtoehtoina ovat DocPack, joka saa painaa korkeintaan 500 grammaa, asiakirjalähetys korkeintaan 2,5 kilogrammaan saakka sekä tavara- ja asiakirjalähetys yli 2,5 kilogrammaa ja korkeintaan 30 kilogrammaa. Pakettiin on kiinnitettävä EMS-tunnuksella varustettu pikapaketti ulkomaille -osoitekortti.
EMS-paketin postimaksu riippuu sekä paketin painosta että maksuvyöhykkeestä. Ulkomaat on jaettu neljään eri maksuvyöhykkeeseen, joista postimaksut maksuvyöhykkeen 1 maihin ovat edullisimmat ja maksuvyöhykkeen 4 maihin kalleimmat. Maksuvyöhykkeen 1 maita ovat esimerkiksi Alankomaat, Ruotsi ja Viro. Maksuvyöhykkeen 2 maita ovat esimerkiksi Espanja, Kreikka ja Unkari. Maksuvyöhykkeen 3 maita ovat esimerkiksi Algeria, Liechtenstein ja Saudi-Arabia. Maksuvyöhykkeen 4 maita ovat esimerkiksi Argentiina, Salomonsaaret ja Uusi-Seelanti.
Kirjoitussarja päättyy tähän.Lähteet:
Forschungsgemeinschaft Nordische Staaten e.V. im Bund Deutscher Philatelisten e.V.: Die Postgebühren Skandinaviens, Saksa 1999
Petteri Hannula, Hannu Rasehorn ja Juha Valtonen: Modernin filatelian postitaksat, Espoo 2002
Kaj Hellman ja Raimo Peltonen: Suomen Exprès-lipukkeet, Finlandia 95 Bulletin 3, Helsinki 1995
Kaarlo Hirvikoski: Postihistoriallinen kokoelma, Suomen Filatelistiliiton julkaisuja, Helsinki 2003
Itella Oyj ja Itella Posti Oy: Kuluttajat,
www.posti.fi (6.7.2014)
Itella Oyj ja Itella Posti Oy: Yritykset,
www.itella.fi (6.7.2014)
Juhani Kerppola: Postilähetyslajit 1930–1962, Osa 4. Kirje 2 (2) – lisämaksut; Filatelisti 4/2013, Lahti 2013
Suomen Filatelistiliitto ry: Filatelian sanasto, Helsinki 1992
Sällskapet för Svensk Posthistorisk Dokumentation:
www.rootsweb.ancestry.com/~swesspd/ (2.7.2014)